Natuur en vrije tijd in Sauerland

Prachtige natuur rondom Winterberg

Winterberg, midden in het Sauerland, bereikt u gemakkelijk en snel vanuit Nederland. Binnen 3 uur vanaf Utrecht staat u in een prachtig groen en glooiend heuvellandschap met schilderachtige plaatsjes, historische stadskernen, trotse burchten en kastelen.

In de indrukwekkende natuur van Hoog Sauerland gaat uw hart sneller kloppen en stroomt de frisse lucht door uw longen. U bent hier één met de natuur en geniet met volle teugen van het landschap.

groot natuurpark vol dieren en bossen in Frankenberg

Naast de mooie natuur rondom Winterberg biedt het Sauerland nóg een natuurrijk dagje uit. Zo kent Frankenberg, 40 kilometer verderop, een groot natuurpark vol dieren en bossen. Dit natuurpark leent zich perfect voor een middagje gezond genieten. Bovendien is de toegang gratis en kunt u de meeste dieren zelf aanraken en voeren.

Ontdek het Sauerlandpark

Het in 2010 geopende natuur- en speelpark Sauerlandpark is geschikt voor jong en oud. Of u nu dol bent op planten en bomen, of kinderen hebt die houden van buitenspelen: dit park heeft het. Op het grote plein bij de entree worden regelmatig concerten gegeven en verder kent het park een groot aantal modeltuinen. Vanuit de houten Jubergtorn kunt u het hele park bekijken.

HOOGHEIDEVLAKTES

Met zijn grillig gevormde bomen en struiken, een unieke (deels alpine) fauna, zeldzame dieren en planten, hebben de hoogheidevlaktes rondom Winterberg een bijzondere aantrekkingskracht. De heidevelden danken hun bestaan aan het vroegere gebruik door boeren. In vroeger eeuwen dreven boeren hun koeien, geiten en schapen de bergen op. Hier groeide oorspronkelijk de rode beuk. Door het voortdurende begrazen kregen de bomen geen kans meer om tot volle wasdom uit te groeien. Zo werd de bosopstand minder en ontstond het typische heidelandschap.

BOSPARK „HELLETAL“ & KUURPARK WINTERBERG

Het Helletal in het Rothaargebergte is een waar natuurschouwspel.  Ruwe rotswanden die steil omhoog gaan, begroeid met bekoorlijke vegetatie, watervallen en kronkelende beekjes. Een landshap vol bizarre schoonheid. Deze plek werd nooit door mensenhanden beroerd. Zo bleef haar wilde schoonheid bewaard zoals zij ooit door de natuur werd geschapen. Het heeft een grote aantrekkingskracht op natuurliefhebbers.

De start voor het ravijnen- en bruggenpad door het Helletal is in het Kuurpark van Winterberg. In dit prachtige woudpark wandelt u door diep uitgesleten dalen langs loof- en naaldbomen. Vanaf het eigen mooie „Bodenmeer“ loop u weer terug omhoog naar het kuurpak in Winterberg. In het kuurpark van Winterberg zelf draait het om cultuur, muziek en ontspanning. U treft er o.a. waterpartijen, Kneipp-baden, een Mens-Erger-Je-Niet- en een openluchtschaakspel, kinderspeeltuin, midget-golfbaan, biljartgolf en nog veel meer.

Dichtbij genieten van Duitse gastvrijheid

Het Sauerland is een van de favoriete Duitse streken bij Nederlanders. Allereerst omdat het relatief dichtbij is, maar vooral ook omdat het naast natuur ook veel cultuur te bieden heeft. 

Arnsberg

De bekendste stad is Arnsberg, één van de parels van het Sauerland. De stad staat bekend om de traditionele woningen. Aan de Alter Markt staan talloze woningen waarvan de gevels zijn verfraaid met houtsnijwerken. Naast de schitterende gevels kunt u ook het 18de-eeuwse Rathaus en de Maximilianbrunnen bewonderen. Arnsberg bruist van de cultuur en de gezelligheid. In de zomermaanden kunt u plaatsnemen op één van de vele terrassen en genieten van een glas ambachtelijk gebrouwen bier. 

Winterberg

Winterberg is ongetwijfeld de bekendste stad van het Hochsauerland. Deze stad leeft van het toerisme. De stad is een bolwerk van hotels, appartementen, pensions en uitgaansgelegenheden. Ook in de zomermaanden valt er genoeg te beleven. Er zijn talloze fietsroutes en wandelroutes uitgezet die langs de mooiste plekjes leiden. In de gezellige restaurants kunt u na afloop genieten van mooie streekproducten. 

Attendorn

Attendorn, gelegen in het dal van de Bigge, is één van de grotere steden in West-Sauerland. De stad heeft een rijke historie. Zo kreeg Attedorn al in 1222 stadsrechten en groeide de stad in de Middeleeuwen uit tot een belangrijke handelsstad. De stad, die lid was van de Hanze, werd volgebouwd met indrukwekkende panden. Slechts enkele panden hebben de tand des tijd overleefd en kunnen vandaag de dag nog worden aanschouwd.

Attahöhle

Een attractie die u zeker moet gaan zien als je in Sauerland verblijft is de Attahöhle. Deze in 1907 ontdekte druipsteengrot is zonder twijfel één van de mooiste druipsteengrotten van Duitsland. Geïnteresseerden kunnen een rondleiding volgen die is uitgezet over een route van 3 kilometer. De immens grote grot is voor een groot gedeelte voor het publiek toegankelijk.

MEER INFORMATIE

Via bovenstaande knop komt u op de website van onze
verhuuragent direct bij onze woning. Hier kunt u prijzen
en beschikbaarheid controleren voordat u definitief boekt.